10 meglepő tény, amit nem tudtál a szőke hajszínről

1.A hajszín azon alapszik, hogy mekkora mennyiségű melanin és pigmentáció található a hajban. Kétféle melanin hozza létre a végleges hajszínt: 1) az eumelanin és 2) a phaeomelanin. Minél több eumelanin található egy személynél, annál sötétebb lesz a haja. A phaeomelanin hasonló módon működik, ennek nagy mennyisége nem a sötét, hanem a vörös pigmentekért felel. Az alacsony szintű  eumelanin és phaeomelanin egyaránt jellemzőek a szőke hajra.

2. A szőke haj  gyakorlatilag a fehértől (platinaszőke) a sötét aranyszőke színig terjedő skálát jelenti. Az eperszőke, mely a  szőke és vörös haj keveréke a legritkább típusú szőke haj.

3. Mivel a szőke haj hajlamos sötétebbé válni a korral (kb. 10 éves kor körül a szőke gyerekek többségének besötétül a haja), a népességnek csak 2%-a természetes szőke.

4. Jean Harlow volt Hollywood első szőke dívája. Saját maga festette a haját peroxid, háztartási fehérítő, szappan pehely és ammónia keverékével, sajnos azonban ettől kihullott a haja rövidesen, és kénytelen volt parókát viselni.

5. Diana hercegnő közel 4000 £-t költött el egy évben haja szőkítésére.

5. Görögországban a szőke haj a prostitúcióhoz társult. Messalina, a római császárné,  fekete haját egy szőke paróka alá rejtette, amikor  a bordélyba látogatott esténként.

6. Az ókori Róma hölgyei galambtrágyával, a reneszánsz Velencei nők pedig lovak vizeletével próbálták elérni az áhított szőke hajszínt. 

7. A hidrogénperoxidot 1818-ban fedezték fel, de nem volt széleskörűen alkalmazva egészen 1867-ig, amikor is felfedezték, hogy világosítja a hajat. Gyorsan népszerűvé vált egész Európában és Amerikában, felülírva minden mást, amit eddig hajszőkítésre használtak.

8. Alfred Hitchcock, a “késleltetés mestere”, megszállottja volt a szőke színésznőknek. A kedvenc szőke színésznői közé tartozott Eve Marie Saint (North by Northwest), Joan Fontaine (A gyanú), Carole Lombard (Mr. és Mrs. Smith), Janet Leigh (Psycho), Grace Kelly (Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak), és Tippi Hedren (A madarak és Marni). Ők voltak koruk legmeghatározóbb fimcsillagai .

9. Míg a szőke haj egy recesszív gén, ugyanakkor nem egy eltűnő gén. A WHO és mások tévesen állítják jelentéseikben, hogy a szőke hajszín eltűnik a világban 2202-re. 

10. Margaret Thatcher haja úgy lett egyre szőkébb, ahogy egyre erősödött a politikai hatalma.

Végh Barbara - Szerkesztő
Online tartalom szerkesztőként az a feladatom, hogy digitális média világában tökéletesen közvetítsem a JOICO filozófiájának két alappillérét: egészséget és szépséget a gyorsan változó divattal és örök stílussal egyetemben.